جوجه کشی فرایندی است که طی آن نطفه داخل تخم نطفه دار با قرار گرفتن در شرایطی مشخص به جوجه تبدیل میشود. این فرایند بسته به نوع پرنده و همینطور بسته به ابزارها و لوازم مورد استفاده نتایجی متفاوت خواهد شد. در این مقاله به بررسی عواملی که در شکست جوجه کشی نقش دارند پرداخته و راه های افزایش راندمان در جوجه کشی را بیان خواهیم کرد.
شکست در جوجه کشی به معنای جوجه نشدن تخم های نطفه دار است. این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم :
اولین عامل تخم نطفه دار است. اگر تخم نطفه دار از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد ، امکان شکست در جوجه کشی بسیار بالاست. تخم نطفه دار ضعیف تخمی ممکن است به دلیل تغذیه ی نامناسب مولد ها ، سن کم یا سن زیاد مولد ها، بیماری در هرکدام از مولد ها ، ضعف در بهداشت محیطی و عدم درمان بموقع مولد ها و ... باشد. علاوه بر موارد اشاره شده یکی از عمده دلایل تولید نطفه ضعیف ، عدم برقراری تناسب بین تعداد نر و ماده در گله می باشد که بسته به نوع پرندگان متفاوت می باشد .
توجه داشته باشید که اگر در صدد رسیدن به راندمان بالا هستید باید شخصا از گله دیدن کرده و مشکلاتی احتمالی آن و موارد اشاره شده در بالا را به صورت ضمنی بررسی کنید.
ممکن است تخم های نطفه دار خریداری شده ، از نظر شرایط عمومی نگهداری و پرورش مولد ها در بهترین شرایط باشند ولی شرایط حمل نامناسب که شامل ضربه های زیاد و شدید به تخم ها و همینطور عدم رعایت نکات نگهداری شامل دما و رطوبت و ... میشود سبب کاهش کیفیت و گاها نابودی نطفه های داخل تخم شود.
برای مثال اگر تخم نطفه دار را در اسفند ماه از شهرهای شمالی ، مثل رشت ، برای اصفهان خریداری کنید و با اتوبوس برایتان ارسال شوند و نحوه بسته بندی هم مناسب نباشد، محصول تحویلی تخم نطفه دار یخ زده خواهد بود ! شوک حاصل از تغییرات دمایی این دو منطقه که در این فصل نزدیک به 20 درجه می باشد سبب آسیب حتمی به تخم های نطفه دار خواهد شد.
دستگاه های جوجه کشی مورد استفاده در خانه ها از نوع دستگاه جوجه کشی خانگی می باشد. این دستگاه ها به دلیل حجم کوچکی که اشغال می کنند ظرفیت کمی نیز دارند که استفاده از آن ها را برای کاربران خانگی بسیار ایده آل کرده است.
در برخی از مواقع عدم عملکرد صحیح دستگاه های جوجه کشی موجبات از بین رفتن تخم های نطفه دار را سبب میشود که در ادامه به این موارد اشاره می کنیم :
- مشکل در سنسور : سنسور دستگاه جوجه کشی از جمله قطعات بسیار مهم دستگاه می باشد که هر چقدر مدرن تر و دقیق تر باشد و به سرعت بتواند تغییرات دمایی و رطوبتی را به کنترلر گزارش دهد، سبب افزایش راندمان کلی سیستم خواهد بود .
در مقابل اگر سنسور کالیبره نباشد و دما و رطوبت را به صورت نادرستی به کنترلر گزارش دهد، مقادیر نادرستی نیز توسط کنترلر بر کل سیستم اعمال میشود که همین امر سبب کاهش شدید راندمان سیستم خواهد شد.
- مشکل در سیستم تهویه : سیستم تهویه وظیفه گردش هوا ، گردش رطوبت و دمای کلی سیستم و تنظیم صحیح مقادیر آنها را دارد. بدین ترتیب اگر اختلالی در این سیستم ایجاد شود، راندمان دستگاه با مشکلات بسیاری روبرو شده و امکان خفکی یا رشد ناقص و نامناسب طیور وجود خواهد داشت.
- مشکل در تامین رطوبت : تامین رطوبت به روش های مختلف صورت میگیرد. برای مثال از دستگاهی به نام التراسونیک استفاده میشود. اگر میزان و نوع رطوبتی که وارد دستگاه میشود مناسب نبوده یا ایجاد تنش دمایی کند سبب کاهش راندمان دستگاه خواهد شد. از روش های دیگر می توان به استفاده از پدسولزی و پمپ آب اشاره کرد .
عوامل مختلفی از تخم نطفه دار تا مشکلاتی که دستگاه جوجه کشی می تواند داشته باشد عنوان شد. ولی شاید بتوان مهمترین عامل در کاهش راندمان جوجه کشی بخصوص در کاربران خانگی را عدم داشتن تجربه ی مناسب در این مورد اشاره کرد.
تجربه ی مدنظر باید به صورت بومی کسب شود، بدین معنا که آن را باید از افرادی بپرسید که در شهر شما زندگی می کنند. این تجربه ها در تنظیم دما و رطوبت داخل دستگاه و همینطور دما و رطوبت مناسب برای محیط اطراف دستگاه ، انتخاب تخم نطفه دار ، بررسی و چک دستگاه ، دوران ستر و هچر و ... تاثیر گذار می باشند. برای مثال در شهر های شمالی کشور جوجه کشی با شهرهای مرکزی بسیار متفاوت است. در حالی که جدول های مهیا شده برای جوجه کشی غالبا از یک اصول یکسان برای تمام نقاط استفاده میکنند.
اپراتور با تجربه توان تشخیص بهتر و سریعتری نسبت به موارد ذگر شده دارد و می تواند با استفاده از تجربیات خود شرایط مناسب را برای محیط جوجه کشی خود فراهم کند.
پیشنهاد میکنیم اگر تجربه ی زیادی در مورد دستگاه های جوجه کشی و نحوه ی صحیح عملکرد آنها ندارید به فیلم های اموزشی تولیدی توسط تولید کنندگان داخلی مطرح مراجعه کنید. برای مثال گروه صنعتی اسکندری که از تولید کنندگان برجسته دستگاه های جوجه کشی در داخل کشور می باشد در صفحه آموزش نحوه کار با دستگاه های جوجه کشی اسکندری ، مجموعه فیلم های متنوعی را برای تک تک دستگاه های مد نظر قرار داده است و منبعی بسیار مناسب برای افزایش کسب اطلاع شما در مورد جوجه کشی می باشد.
جمع بندی :
در این مقاله به مواردی که میتواند در کاهش راندمان جوجه کشی شما موثر باشد اشاره کردیم. استفاده از دستگاه جوجه کشی مدرن و مناسب ، فراهم کردن شرایط مناسب اتاق و افزایش تجربه از راه های مشاهده ی فیلم های اموزشی جوجه کشی می تواند سبب افزایش قابل توجه راندمان جوجه کشی شما شود.
انتهای رپرتاژ آگهی/